Go Back   MY350Z.COM Forums > 350Z Tech Area > Maintenance & Repair
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Register Photos FAQ Search Today's Posts Mark Forums Read ExperienceUsed CarsGarageVendors
Search


Welcome to my350z.com!
Welcome to my350z.com.

You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, so please join our community today!


Reply
 
 
 
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11-24-2007, 03:54 PM   #1
benwa02
Registered User
 
benwa02's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: May 2006
Location: cx
Posts: 55
Points: 2,405, Level: 29
Points: 2,405, Level: 29 Points: 2,405, Level: 29 Points: 2,405, Level: 29
Today's Activity: 0%
Today's Activity: 0% Today's Activity: 0% Today's Activity: 0%
Default APP Sensor - P2122 & P2138 - CEL

Does anybody know anything about this part, where it is located, experience dealing with it, know why it may have went bad?

Car drove fine last night, started it up today and the check engine light was on. Did the visual check everything, couldn't find anything so I started to drive to AutoZone but I could not accelerate at all. The car could barely move out of its own way. Getting to 40mph took forever. So I am trying to get to the nearest AutoZone and after a stop light I can all of a sudden hit the gas and drive normally. Get to AZ and they tell me the following:

P2122 - APP Sensor 1 Low Input

Probable Causes:
1 - Failed APP Sensor 1
2 - Open or short circuit condition
3 - Poor electrical connection

----------------------------

P2138 - APP Sensor Performance Condition Fault

Probable Causes:
1 - Failed APP Sensor
2 - Open or short circuit condition
3 - Poor electrical connection


I drive a 2006 Z. I am going to check it out tomorrow and try to find the part, so any help would be appreciated.

Thanks.
benwa02 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2007, 04:18 PM   #2
Eazzy
Registered User
 
Eazzy's Avatar
 
Trader Score: (8)
Join Date: Jan 2005
Location: Barackville
Posts: 8,352
Points: 5,742, Level: 48
Points: 5,742, Level: 48 Points: 5,742, Level: 48 Points: 5,742, Level: 48
Today's Activity: 0%
Today's Activity: 0% Today's Activity: 0% Today's Activity: 0%
Default

If Im not mistaken thats a TPS Code


Throttle Position sensor Input /output circuitry
Eazzy is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2007, 04:31 PM   #3
DavesZ#3
Administrator
 
Trader Score: (26)
Join Date: Jul 2003
Location: Louisiana
Posts: 15,892
Points: 21,590, Level: 92
Points: 21,590, Level: 92 Points: 21,590, Level: 92 Points: 21,590, Level: 92
Today's Activity: 3.9%
Today's Activity: 3.9% Today's Activity: 3.9% Today's Activity: 3.9%
Default

P2122 Accelerator Pedal Position Sensor
P2128 Accelerator Pedal Position Sensor 2

Because the Z is drive-by-wire, the gas pedal is connected to position sensors, not a cable to the throttle plate.

Diagram to locate the sensor:
Attached Images
File Type: jpg snap.jpg (16.5 KB, 125 views)
__________________
2004.5 Daytona Blue Track ... Gone


New to MY350Z? Have a question? Please read this thread first: Top 100 Questions Thread (CLICK)

Last edited by DavesZ#3; 11-24-2007 at 04:34 PM.
DavesZ#3 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2007, 04:44 PM   #4
benwa02
Registered User
 
benwa02's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: May 2006
Location: cx
Posts: 55
Points: 2,405, Level: 29
Points: 2,405, Level: 29 Points: 2,405, Level: 29 Points: 2,405, Level: 29
Today's Activity: 0%
Today's Activity: 0% Today's Activity: 0% Today's Activity: 0%
Default

Thanks man...I would have been looking under the hood the whole time.

Any clue why I would get 2 codes for the same part? Or why this would fail?

The only thing that sticks out to me is that:

1) it got pretty cold last night (10-20 degrees idk)
2) when i shut the car off the night it worked good I had to turn the key to accessories to get the windows to go up and accidentally went too far for a split second, like i was turning it on. I dont know if this would eff it up but all I know is next day it wasnt running right.

Also, is there wires connected to this that are running under the hood, that I should check also?
benwa02 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2007, 04:49 PM   #5
DavesZ#3
Administrator
 
Trader Score: (26)
Join Date: Jul 2003
Location: Louisiana
Posts: 15,892
Points: 21,590, Level: 92
Points: 21,590, Level: 92 Points: 21,590, Level: 92 Points: 21,590, Level: 92
Today's Activity: 3.9%
Today's Activity: 3.9% Today's Activity: 3.9% Today's Activity: 3.9%
Default

Two code for two sensors. Check your PM box.
__________________
2004.5 Daytona Blue Track ... Gone


New to MY350Z? Have a question? Please read this thread first: Top 100 Questions Thread (CLICK)
DavesZ#3 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2007, 04:57 PM   #6
Eazzy
Registered User
 
Eazzy's Avatar
 
Trader Score: (8)
Join Date: Jan 2005
Location: Barackville
Posts: 8,352
Points: 5,742, Level: 48
Points: 5,742, Level: 48 Points: 5,742, Level: 48 Points: 5,742, Level: 48
Today's Activity: 0%
Today's Activity: 0% Today's Activity: 0% Today's Activity: 0%
Default

That must be a rheostat type sensor that contols current flow

The two codes are different probs with the sensor...2122 is D switch for Low Output and 2138 is Correlation between B/C circuits

Unplug it and clean/lube with Dielectric Grease first---
Eazzy is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2007, 05:12 PM   #7
benwa02
Registered User
 
benwa02's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: May 2006
Location: cx
Posts: 55
Points: 2,405, Level: 29
Points: 2,405, Level: 29 Points: 2,405, Level: 29 Points: 2,405, Level: 29
Today's Activity: 0%
Today's Activity: 0% Today's Activity: 0% Today's Activity: 0%
Default

thanks a ton. you guys have been uber helpful.

never would have thought to look under the dash for a sensor... i woulda been pulling my hair out tomorrow looking for this thing.
benwa02 is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2007, 04:18 PM   #8
benwa02
Registered User
 
benwa02's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: May 2006
Location: cx
Posts: 55
Points: 2,405, Level: 29
Points: 2,405, Level: 29 Points: 2,405, Level: 29 Points: 2,405, Level: 29
Today's Activity: 0%
Today's Activity: 0% Today's Activity: 0% Today's Activity: 0%
Default

brought it to nissan and they checked everything out and couldn't find anything wrong with the sensor. must have been some random thing hopefully.

cars been driving fine since and they said that the code was prolly on its way out because i had driven 86 miles since the code and everything is working fine now.
benwa02 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2007, 09:16 AM   #9
DJMatrix1067
Registered User
 
DJMatrix1067's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: Nov 2006
Location: Plano, TX
Posts: 469
Send a message via AIM to DJMatrix1067
Default

actually if i remember right, i heard that you are not supposed to turn the key on and off real fast.

i remember reading in the service manual that the throttle body and APP hone themselves or something right when ur turn the car on or off. if you listen carefully you can hear them moving when u first turn the car on. if you ever disconnect your throttle body from the harness, you have to go through a process to rehone the two.

sounds like you may have cut off the power to the two sensors while you were rolling up the windows. just a stab in the dark though
__________________
2004 Track Coupe - Brembo - Nismo - DBA - JWT - Titek - Skunk2 - Strup Racing - Privat - Goodridge - Goodrich G-Force - SuperbrightLEDS.com - Eclipse - Kicker - Zignals - Zenclosures - Tsunami - Royal Purple
DJMatrix1067 is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 05:05 PM   #10
eagletanggreen
Got Track!!!!!
 
eagletanggreen's Avatar
 
Trader Score: (40)
Join Date: May 2005
Location: Fayetteville, NC
Posts: 3,344
Points: 4,947, Level: 44
Points: 4,947, Level: 44 Points: 4,947, Level: 44 Points: 4,947, Level: 44
Today's Activity: 0%
Today's Activity: 0% Today's Activity: 0% Today's Activity: 0%
Send a message via AIM to eagletanggreen Send a message via Yahoo to eagletanggreen
Default

Did you get this fixed??? I just this this code today.
__________________
700WHP JWT 850BB TT ---> Sold
11.1@ 133.7mph
2008 M3 Coupe12.3@ 115 mph
www.luiezendejasracing.com
eagletanggreen is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 05:14 PM   #11
benwa02
Registered User
 
benwa02's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: May 2006
Location: cx
Posts: 55
Points: 2,405, Level: 29
Points: 2,405, Level: 29 Points: 2,405, Level: 29 Points: 2,405, Level: 29
Today's Activity: 0%
Today's Activity: 0% Today's Activity: 0% Today's Activity: 0%
Default

Quote:
Originally Posted by eagletanggreen
Did you get this fixed??? I just this this code today.
technically, no.

i brought it to the dealer after like 88 miles (they could tell me how long after the code popped that i kept driving)...i think after a certain amount of miles (100, cuz the guy said i was getting close) the light ends up going out if the problem doesn't exist anymore

they checked everything out...the sensor, the grounds nothing came back faulty so it must have just been a freak thing. it was driving fine since...its off the road now for the winter though
benwa02 is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2008, 12:34 PM   #12
eagletanggreen
Got Track!!!!!
 
eagletanggreen's Avatar
 
Trader Score: (40)
Join Date: May 2005
Location: Fayetteville, NC
Posts: 3,344
Points: 4,947, Level: 44
Points: 4,947, Level: 44 Points: 4,947, Level: 44 Points: 4,947, Level: 44
Today's Activity: 0%
Today's Activity: 0% Today's Activity: 0% Today's Activity: 0%
Send a message via AIM to eagletanggreen Send a message via Yahoo to eagletanggreen
Default

Mine keeps doing it but only a WOT around 3K anything after that and the car is fine. If I drive it like a normal person the car is fine, its only when I go WOT under 3K and boost starts to build??? Any one please chime in??
__________________
700WHP JWT 850BB TT ---> Sold
11.1@ 133.7mph
2008 M3 Coupe12.3@ 115 mph
www.luiezendejasracing.com
eagletanggreen is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2009, 09:51 AM   #13
JAM3Z
Phenom
 
JAM3Z's Avatar
 
Trader Score: (17)
Join Date: Aug 2005
Location: Greenville SC
Posts: 8,729
Points: 6,220, Level: 51
Points: 6,220, Level: 51 Points: 6,220, Level: 51 Points: 6,220, Level: 51
Today's Activity: 0.4%
Today's Activity: 0.4% Today's Activity: 0.4% Today's Activity: 0.4%
Send a message via AIM to JAM3Z
Default

I just threw this code. Do I just need to replace the sensors?
JAM3Z is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2009, 11:20 AM   #14
benwa02
Registered User
 
benwa02's Avatar
 
Trader Score: (0)
Join Date: May 2006
Location: cx
Posts: 55
Points: 2,405, Level: 29
Points: 2,405, Level: 29 Points: 2,405, Level: 29 Points: 2,405, Level: 29
Today's Activity: 0%
Today's Activity: 0% Today's Activity: 0% Today's Activity: 0%
Default

Quote:
Originally Posted by JAM3Z View Post
I just threw this code. Do I just need to replace the sensors?
Maybe, maybe not.

Mine ended up being a strange glitch for a half hour and was checked by the dealers like I mentioned and they couldn't find anything. Has been driving fine ever since.

Does your car run weird? If not, try clearing the computer and see if it comes back or keep driving it for a little and see if it will clear itself.

The part is underneath the dash, above the pedals somewhere... should be a diagram here... you'll see.
benwa02 is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2009, 01:26 PM   #15
JAM3Z
Phenom
 
JAM3Z's Avatar
 
Trader Score: (17)
Join Date: Aug 2005
Location: Greenville SC
Posts: 8,729
Points: 6,220, Level: 51
Points: 6,220, Level: 51 Points: 6,220, Level: 51 Points: 6,220, Level: 51
Today's Activity: 0.4%
Today's Activity: 0.4% Today's Activity: 0.4% Today's Activity: 0.4%
Send a message via AIM to JAM3Z
Default

Quote:
Originally Posted by benwa02 View Post
Maybe, maybe not.

Mine ended up being a strange glitch for a half hour and was checked by the dealers like I mentioned and they couldn't find anything. Has been driving fine ever since.

Does your car run weird? If not, try clearing the computer and see if it comes back or keep driving it for a little and see if it will clear itself.

The part is underneath the dash, above the pedals somewhere... should be a diagram here... you'll see.
The car has been acting weird for a long time. But since it's my second car, I'm able to put it off. However, the problem has persisted for a while, and has still not cleared itself up. I'll clear the computer again and see what happens.
JAM3Z is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2009, 01:38 PM   #16
JAM3Z
Phenom
 
JAM3Z's Avatar
 
Trader Score: (17)
Join Date: Aug 2005
Location: Greenville SC
Posts: 8,729
Points: 6,220, Level: 51
Points: 6,220, Level: 51 Points: 6,220, Level: 51 Points: 6,220, Level: 51
Today's Activity: 0.4%
Today's Activity: 0.4% Today's Activity: 0.4% Today's Activity: 0.4%
Send a message via AIM to JAM3Z
Default

Ok, I cleared the ECU. Things were going great for a couple of minutes, and the code came back up and the throttle went back to being unresponsive. WTF?!
JAM3Z is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2009, 11:04 AM   #17
Ragingbull350Z
Registered User
 
Ragingbull350Z's Avatar
 
Trader Score: (7)
Join Date: Feb 2008
Location: Orlando, FL
Posts: 31
Send a message via AIM to Ragingbull350Z Send a message via Yahoo to Ragingbull350Z
Default

I'm having the same problem. I'm throwing all kinds of codes dealing with the APP and TPS sensors. I've searched this problem on the site, and so far it seems to be somewhat of a common problem but all with different solutions(if they find one). This is definitely an annoying issue, especially when the throttle dies rolling through an intersection.....FML
__________________
Goin Back to Stock....FML

Last edited by Ragingbull350Z; 10-23-2009 at 10:20 PM.
Ragingbull350Z is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2010, 08:23 AM   #18
kof0127
Registered User

 
Trader Score: (1)
Join Date: Apr 2008
Location: Florida
Posts: 169
Points: 1,744, Level: 24
Points: 1,744, Level: 24 Points: 1,744, Level: 24 Points: 1,744, Level: 24
Today's Activity: 0%
Today's Activity: 0% Today's Activity: 0% Today's Activity: 0%
Default

Quote:
Originally Posted by Ragingbull350Z View Post
This is definitely an annoying issue, especially when the throttle dies rolling through an intersection.....FML
That happened to me guys, when I was waiting almost at the intersection to turn make left turn the pedal went bad, my girl was in the car she almost broke with me, (JK) that would be bad if that really happen. she told me to get some better brake since I like to drive fast and drifting and ****, and get the pedal done, what happen it dies when I was drifting things like.

But the problem solved after I turn off and turn on the car, sometime have to turn off many time and turn on many times then the car runs again, it only happens once after a month or two. when i looked under the dash all the wires are looking good can't see anything wrong. damn it
kof0127 is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2010, 04:05 PM   #19
JAM3Z
Phenom
 
JAM3Z's Avatar
 
Trader Score: (17)
Join Date: Aug 2005
Location: Greenville SC
Posts: 8,729
Points: 6,220, Level: 51
Points: 6,220, Level: 51 Points: 6,220, Level: 51 Points: 6,220, Level: 51
Today's Activity: 0.4%
Today's Activity: 0.4% Today's Activity: 0.4% Today's Activity: 0.4%
Send a message via AIM to JAM3Z
Default

My car is still doing this! Any other ideas? I haven't tried cleaning the sensor, but I don't know why that would cause it.
JAM3Z is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2010, 06:27 PM   #20
JAM3Z
Phenom
 
JAM3Z's Avatar
 
Trader Score: (17)
Join Date: Aug 2005
Location: Greenville SC
Posts: 8,729
Points: 6,220, Level: 51
Points: 6,220, Level: 51 Points: 6,220, Level: 51 Points: 6,220, Level: 51
Today's Activity: 0.4%
Today's Activity: 0.4% Today's Activity: 0.4% Today's Activity: 0.4%
Send a message via AIM to JAM3Z
Default

???
JAM3Z is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2010, 06:27 PM
MyG37
Infiniti G37




Paid Advertisement
 
 
 
Reply

Tags
2004, 350z, app, code, diagram, failed, g35, grease, infiniti, manual, nissan, p2122, p2128, p2138, pedal, position, repair, replacement, sensor, service, wire



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off
Forum Jump

ADVERTISING
INSURANCE CENTER

All times are GMT -8. The time now is 09:44 PM.


Advertise on MY350Z.COM - Terms of Service - Privacy Statement - Jobs
Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.5.2
Copyright 2002 - 2008, MY350Z.COM All Rights Reserved.

Admin control Panel Backup