Notices
Engine & Drivetrain VQ Power and Delivery

Check engine code p1283????

Old 04-07-2006, 05:17 PM
  #1  
Mr_pharmD
Registered User
Thread Starter
iTrader: (48)
 
Join Date: Sep 2005
Location: KaLi
Posts: 1,397
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Check engine code p1283????

Okay, lately I have been getting a code after my unichip installed. I'm getting 2 codes, p1283 twice. The obd2 reader says 2 of 2 codes which was the same. It explained it was a manufacture control fuel air metering???? What does that mean?

The mods I have so far are:
spacers
kinetix cats
borla exhaust
ur pulleys
intake
headers
unichip

So is this due to my cats???
Mr_pharmD is offline  
Old 04-07-2006, 06:24 PM
  #2  
jawbone
Registered User
 
Join Date: Jun 2003
Location: planet earth
Posts: 78
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

it is actually one of the upsteam A/F sensors (cant remember if it is bank 1 or bank 2). I would think maybe you are going too rich or too lean. Without a snapshot (freezeframe) data of the fault it will be hard to diagnose
jawbone is offline  
Old 04-07-2006, 07:19 PM
  #3  
Mr_pharmD
Registered User
Thread Starter
iTrader: (48)
 
Join Date: Sep 2005
Location: KaLi
Posts: 1,397
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

i did some search and it's bank 2. Not sure how it can go too lean when I just got it tuned. I was told the A/F was around 12.3-12.6
Mr_pharmD is offline  
Old 04-07-2006, 07:27 PM
  #4  
Aldweik
Registered User
iTrader: (4)
 
Join Date: Oct 2004
Location: Colorado
Posts: 36
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Make sure you don't have any intake or exhaust leaks. I had this code, and I suppose the front O2 sensor or what is called Air Flow sensor (wide band) on 04.5+ models is detecting a lean shift on the driver's side. It is detected usually when cruising at around 2k rpm. When you are done checking for intake/exhaust leaks, take out the ECU 15amp fuse in the battery compartment simultaneously with the 10 amp ECU fuse in the driver side fuse box for 10 minutes. I think you should be fine after doing that. Hope this helps
Aldweik is offline  
Old 04-07-2006, 07:30 PM
  #5  
Aldweik
Registered User
iTrader: (4)
 
Join Date: Oct 2004
Location: Colorado
Posts: 36
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Btw, just for future reference, when you get 2 of the same code, one usually has a Pd next to it. All that means is that it was pending in the ECU memory before it confirmed it and threw threw the SES light.
Aldweik is offline  
Old 04-07-2006, 09:50 PM
  #6  
davewo
Registered User
iTrader: (2)
 
davewo's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Redlands
Posts: 76
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I had the same problem when I had the APS installed on my 2004.5.
Nothing cleared it until I installed test pipes.
I still don't have a clear answer to the problem.
davewo is offline  
Old 04-07-2006, 10:56 PM
  #7  
Vash350Z
Registered User
iTrader: (9)
 
Join Date: Jul 2003
Location: Davie/Lutz, Florida
Posts: 1,918
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

check for leaks
Vash350Z is offline  
Old 04-08-2006, 06:52 AM
  #8  
Mr_pharmD
Registered User
Thread Starter
iTrader: (48)
 
Join Date: Sep 2005
Location: KaLi
Posts: 1,397
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I took a closer look at my headers and found that 1 of the bolts was missing on the passenger side. Can that cause a leak if only 6/7 bolts were on the passenger side headers?
Mr_pharmD is offline  
Old 04-08-2006, 09:21 AM
  #9  
Aldweik
Registered User
iTrader: (4)
 
Join Date: Oct 2004
Location: Colorado
Posts: 36
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Yes, that is very likely. Check the torque on all your bolts. Header and test pipe/cat to header bolts. The leak is right before or right after the upstream sensor.
Aldweik is offline  
Old 04-09-2006, 10:11 AM
  #10  
Mr_pharmD
Registered User
Thread Starter
iTrader: (48)
 
Join Date: Sep 2005
Location: KaLi
Posts: 1,397
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I thought it was missing bolts but I found out that each side of the headers only have 6 bolts but the wierd thing is there are 8 holes for each headers.

I havent thrown any codes since I erased it with the obd2 scanner and drove about 25 miles so far. I even tighten the intake manifold down and reinstalled my pop charger so hopefully that was it.
Mr_pharmD is offline  
Old 04-09-2006, 10:44 AM
  #11  
Aldweik
Registered User
iTrader: (4)
 
Join Date: Oct 2004
Location: Colorado
Posts: 36
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

If I remember correctly, when I put in my headers there were 8 studs for the 8 nuts on the driver side, and 7 studs & 7 nuts on the passenger side + 1 bolt. That adds to 8 on each side if I remember correctly.

Also, be careful with the plenum, make sure you use an inch pound torque wrench so you don't over torque. I torqued my plenum with the spacer to 100 inch pounds all around, and 60 inch pounds for the 6 bolts in the middle.

I hope you don't get the light back, but my experience has been that you will if the leaks aren't taken care of and the ECU isn't reset by removing the afore mentioned fuses.

Good luck
Aldweik is offline  
Old 04-09-2006, 12:06 PM
  #12  
ZinMiami
Registered User
iTrader: (2)
 
ZinMiami's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Miami, Florida USA
Posts: 571
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I have been through much heartache with that code. Check for leaks along the exhaust. My issue turned out to be leaks after the cats, at flanges and welds. Had this issue 3 times. All 3 were leak issues.
ZinMiami is offline  
Old 04-14-2006, 03:37 PM
  #13  
Mr_pharmD
Registered User
Thread Starter
iTrader: (48)
 
Join Date: Sep 2005
Location: KaLi
Posts: 1,397
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

freak, the lite came on again. I have been noticing a loud sqeechin sound coming from around the header/cat area when the car has been warmed up or driven (not when it's cold). Wierd thing is when I place a towel against the driver side of the cat and press against the cat, the noise disappears. Also, are u suppose to be able to smell some exhaust fumes from the engine bay? I can smell a little exhaust fumes coming from the front near the driver side of the headers.
Mr_pharmD is offline  
Old 06-17-2014, 03:47 PM
  #14  
crazymachinist
Registered User
 
Join Date: Jun 2014
Location: Salem Oregon
Posts: 2
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Same issue

Sorry... I need a new smartphone. Hit submit twice before actually typing anything. Yes, i have an 04' touring with few owners, gentle miles (mostly and ive had the p1283 code repeat 3 times. I think my cars issue is an un-restricted exhaust with an O2 sensor completely gone... As in removed. Have'nt checked for leaks yet but it also smells rich on warmup. Hopefully we can get advice. Feel your pain. The thing is annoying.
crazymachinist is offline  
Old 06-18-2014, 06:24 AM
  #15  
seymore4
Professional
iTrader: (27)
 
Join Date: Jul 2009
Location: West coast
Posts: 1,155
Received 29 Likes on 23 Posts
Default

Originally Posted by crazymachinist View Post
Sorry... I need a new smartphone. Hit submit twice before actually typing anything. Yes, i have an 04' touring with few owners, gentle miles (mostly and ive had the p1283 code repeat 3 times. I think my cars issue is an un-restricted exhaust with an O2 sensor completely gone... As in removed. Have'nt checked for leaks yet but it also smells rich on warmup. Hopefully we can get advice. Feel your pain. The thing is annoying.
If you physically removed an O2 sensor you will throw codes like crazy. Get a tune.
seymore4 is offline  
Old 11-13-2016, 10:54 AM
  #16  
dboyzalter
6 inch cawk is my fave!
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2015
Location: Mass
Posts: 6,410
Received 889 Likes on 709 Posts
Default

Its my lucky day




For some reason this is not in my Haynes repair manual... Im going to guess I have a exhaust leak in my catalytic converters because I ghetto patched some hairline cracks in them a few months ago and I wasnt nice last time I installed my exhaust system.
dboyzalter is offline  
Old 01-21-2017, 04:08 PM
  #17  
dboyzalter
6 inch cawk is my fave!
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2015
Location: Mass
Posts: 6,410
Received 889 Likes on 709 Posts
Default

Came on again today... Hopefully it stays off till March when I need an inspection sticker again.
dboyzalter is offline  
Old 03-11-2018, 01:48 PM
  #18  
dboyzalter
6 inch cawk is my fave!
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2015
Location: Mass
Posts: 6,410
Received 889 Likes on 709 Posts
Default

Well it seems like a once a year visit for me wtf.



Last year I replaced all 02 sensors, headers, cats, all new gaskets. It's been off for 3k miles. Just popped back on today.
dboyzalter is offline  
Old 03-11-2018, 03:11 PM
  #19  
Atreyu'z 350
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Location: Pennsylvania
Posts: 1,908
Received 247 Likes on 216 Posts
Default

Were you not nice to your car again or perhaps ghetto fix something..? You know, it's funny. I got that same code a month ago.
Atreyu'z 350 is offline  
Old 08-24-2018, 11:37 PM
  #20  
NarcisoG.
Registered User
 
Join Date: Aug 2018
Location: Utah
Posts: 5
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default I am having the same problem.

I am having the exact same problem with my car. I replaced all the o2 sensors and this code keeps coming up. Iíll clear it and itíll go away for a week and will come right back, I have no idea what it is that is causing one side of the cylinders to go lean. I definitely donít smell exhaust fumes coming from the engine bay so it canít be an exhaust leak.
NarcisoG. is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Colombo
Forced Induction
32
08-15-2018 06:05 PM
MM'08_350Z
VQ35HR
224
08-10-2017 12:55 PM
Fixxxercask
Engine
6
11-09-2015 11:10 AM
Detailed Image
Cleaning & Detailing
0
09-28-2015 03:03 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Check engine code p1283????


Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: