Notices
Engine & Drivetrain VQ Power and Delivery

Engine Stalls if not given a little gas on startup

Old 09-24-2015, 10:40 PM
  #1  
liqalu04
Registered User
Thread Starter
 
liqalu04's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Location: Illinois
Posts: 22
Received 2 Likes on 1 Post
Unhappy Engine Stalls if not given a little gas on startup

Hey guys, I just bought a 2004 350z Touring 6mt. I am not new to 350z's, I've owned one before and never had this problem. Every time I start the car, then engine immediately idles really low, and dies off. If I give it a little gas for a few seconds, it then evens out and idles at around 600.

Does anyone know what this problem could be? The previous owner told me it has been doing that for the past year or so.. I don't know why he didn't have it looked at or try to figure out the problem.

I was thinking it could be a dirty MAF sensor or something along those lines, but I'm not really sure. Any advice would be greatly appreciated!

Thanks
liqalu04 is offline  
Old 09-25-2015, 10:57 AM
  #2  
jdm-v35
Registered User
iTrader: (6)
 
jdm-v35's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Lone Tree, CO
Posts: 641
Received 18 Likes on 15 Posts
Default

try cleaning the MAF and idle air relearn.
jdm-v35 is offline  
Old 09-25-2015, 11:22 AM
  #3  
Heel Til I Die
Registered User
iTrader: (2)
 
Join Date: Apr 2013
Location: Raleigh, NC
Posts: 807
Received 189 Likes on 137 Posts
Default

for MAF.

Do you have an aftermarket air filter?
Heel Til I Die is offline  
Old 09-25-2015, 12:30 PM
  #4  
travlee
Master
iTrader: (8)
 
travlee's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Texas
Posts: 37,951
Received 5,986 Likes on 4,131 Posts
Default

travlee is online now  
The following users liked this post:
VenomGT9 (09-26-2015)
Old 09-25-2015, 02:35 PM
  #5  
liqalu04
Registered User
Thread Starter
 
liqalu04's Avatar
 
Join Date: Sep 2015
Location: Illinois
Posts: 22
Received 2 Likes on 1 Post
Default

I do not have an aftermarket intake or filter, I'm not sure what brand the actual filter itself is. It's just a red and white paper filter, might try to change it out even though it's not too dirty.

I already googled this, and found people with similar problems, but no one's exactly like mine. Mine seems to be unique because it's only on startup that it needs a little extra gas, after that it runs fine the whole time I drive it.

As far as the MAF sensor, I will try to just clean it, if that fails would replacing it be the best option?
liqalu04 is offline  
Old 09-25-2015, 02:44 PM
  #6  
travlee
Master
iTrader: (8)
 
travlee's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Texas
Posts: 37,951
Received 5,986 Likes on 4,131 Posts
Default

reset the ecu, idle air relearn, throttle position relearn.
travlee is online now  
Old 09-25-2015, 03:39 PM
  #7  
PP08HR
Registered User
iTrader: (2)
 
PP08HR's Avatar
 
Join Date: Jul 2015
Location: Southern California
Posts: 475
Received 94 Likes on 63 Posts
Default

I'm gonna go with a throttle body service, disconnect battery for a few minutes to reset ecu.


Please report back.
PP08HR is offline  
Old 09-26-2015, 10:01 AM
  #8  
VenomGT9
Registered User
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2015
Location: Ft.Campbell/ Chicago
Posts: 438
Received 89 Likes on 67 Posts
Default

This is the future
VenomGT9 is offline  
Old 09-26-2015, 12:46 PM
  #9  
terrasmak
Super Moderator
MY350Z.COM
iTrader: (8)
 
terrasmak's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Sin City
Posts: 25,536
Received 1,120 Likes on 817 Posts
Default

Idle relearn/throttle body relearn, I have the same problem every time I disconnect my battery.
terrasmak is offline  
Old 09-27-2015, 08:48 PM
  #10  
nachospizza
Registered User
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Hong Kong
Posts: 261
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

This happened to me couple years ago!!! End up was a going to died fuel pump causing this problem!!! So replaced a brand new unit and no more idle low and died down sympthom. Hope this helps!
nachospizza is offline  
Old 09-28-2015, 03:09 AM
  #11  
travlee
Master
iTrader: (8)
 
travlee's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Texas
Posts: 37,951
Received 5,986 Likes on 4,131 Posts
Default

start with the possible free fixes listed here before throwing money at it
travlee is online now  
Old 02-16-2017, 05:39 AM
  #12  
abudy05
Registered User
 
Join Date: Aug 2016
Location: Bahrain
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default Problem with throttle body, any mechanics?

Hey guys, I'm having a really bad issue with my throttle body. My idle keeps surging or hunting between 1.5 and two RPMs at all times. I took it to Nissan, they said they couldn't read anything on the computer because it's been auto tuned. I'm about to move back to America and I'd like to sell my car. It's a 2007 350z, Canadian specs. I just changed the MAF sensors and fixed my dual exhaust. It's got some mods like Cold Dual Air Intake. My question is, can anyone recommend a good mechanic to fix my throttle issue? Thanks!
abudy05 is offline  
Old 02-24-2017, 08:38 PM
  #13  
350z54
Registered User
 
Join Date: Feb 2017
Location: tennessee
Posts: 33
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default throttle

Originally Posted by liqalu04 View Post
Hey guys, I just bought a 2004 350z Touring 6mt. I am not new to 350z's, I've owned one before and never had this problem. Every time I start the car, then engine immediately idles really low, and dies off. If I give it a little gas for a few seconds, it then evens out and idles at around 600.

Does anyone know what this problem could be? The previous owner told me it has been doing that for the past year or so.. I don't know why he didn't have it looked at or try to figure out the problem.

I was thinking it could be a dirty MAF sensor or something along those lines, but I'm not really sure. Any advice would be greatly appreciated!

Thanks
I had this problem in my 2003 g35 coupe I cleaned the throttle body with some throttle body cleaner I pushed the little thing back that people say don't push back an cleaned the edges an than it worked fine cranked perfect I'm 80% sure this is your problem

Last edited by 350z54; 04-05-2017 at 07:28 AM.
350z54 is offline  
Old 04-05-2017, 04:43 AM
  #14  
aqe040466
Registered User
 
Join Date: Nov 2016
Location: New York
Posts: 58
Received 1 Like on 1 Post
Default

Originally Posted by liqalu04 View Post
Hey guys, I just bought a 2004 350z Touring 6mt. I am not new to 350z's, I've owned one before and never had this problem. Every time I start the car, then engine immediately idles really low, and dies off. If I give it a little gas for a few seconds, it then evens out and idles at around 600.

Does anyone know what this problem could be? The previous owner told me it has been doing that for the past year or so.. I don't know why he didn't have it looked at or try to figure out the problem.

I was thinking it could be a dirty MAF sensor or something along those lines, but I'm not really sure. Any advice would be greatly appreciated!

Thanks
Check the Idle Air Control Valve, try cleaning it, if it won't fix, buy a new one.
aqe040466 is offline  
Old 04-05-2017, 04:54 AM
  #15  
travlee
Master
iTrader: (8)
 
travlee's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Texas
Posts: 37,951
Received 5,986 Likes on 4,131 Posts
Default

or... hard concept, take it to nissan for a diagnosis.
travlee is online now  
Old 10-20-2017, 08:42 PM
  #16  
Vaginator
Registered User
 
Join Date: Oct 2017
Location: TX
Posts: 1
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by travlee View Post
or... hard concept, take it to nissan for a diagnosis.
I don't know if you get this... hard concept, but he may be trying to do this himself and save money like 99% of the people on this page
Vaginator is offline  
Old 10-21-2017, 03:43 AM
  #17  
travlee
Master
iTrader: (8)
 
travlee's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Texas
Posts: 37,951
Received 5,986 Likes on 4,131 Posts
Default

6 months late to the party doucheinater
travlee is online now  
The following users liked this post:
Atreyu'z 350 (10-22-2017)
Old 10-24-2017, 10:28 AM
  #18  
CK_32
Registered User
iTrader: (1)
 
Join Date: Jan 2016
Location: California
Posts: 3,618
Received 358 Likes on 307 Posts
Default

I was told there was a party?

Sorry I'm late. Hit traffic. What I miss?
CK_32 is offline  
The following users liked this post:
Theminatar (10-24-2017)
Old 10-24-2017, 11:54 AM
  #19  
Atreyu'z 350
Registered User
 
Join Date: Jan 2017
Location: Pennsylvania
Posts: 1,908
Received 247 Likes on 216 Posts
Default

Oh nothing much.. Just Travlee calling Vaginator a doucheinator for being a Travlee hater.
Atreyu'z 350 is offline  
Old 10-24-2017, 12:09 PM
  #20  
travlee
Master
iTrader: (8)
 
travlee's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Texas
Posts: 37,951
Received 5,986 Likes on 4,131 Posts
Default

i mean diagnostics are usually $125 tops and then you know what is wrong with it, no guessing. hell i am about to do it on my corvette, just to make sure that i am right....
travlee is online now  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Engine Stalls if not given a little gas on startup


Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: