Notices

DIY: 06+ Base with Cruise Control using Uprev + OEM Parts

Old 04-29-2015, 07:40 AM
  #281  
timeltel
Registered User
 
Join Date: Feb 2013
Location: Midwest
Posts: 303
Received 61 Likes on 45 Posts
Default

From the information found in the early posts by e30cabrio & esp. for the specific info from ian99rt, my base '08 and this thread went to Dynosty three years ago. Left there tuned and with CC enabled.

To the best of my knowledge, Uprev rode in on their coattails 'bout half a year later. Nothing wrong with that (or an Uprev tech. confirming the availability of the reflash). Just a little late but thanks, guys.

Last edited by timeltel; 04-29-2015 at 07:48 AM. Reason: syntax
timeltel is offline  
Old 05-08-2015, 03:16 PM
  #282  
Depravity
Registered User
iTrader: (3)
 
Depravity's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Albuquerque, NM
Posts: 522
Received 52 Likes on 40 Posts
Default

If anyone reading this is interested, I have a mint 07 steering wheel w/controls up for sale. This worked perfectly for cruise control when I followed the instructions in this thread. Ended up getting a steering wheel off a Nismo, so I have no need for this one anymore!
Depravity is offline  
Old 05-11-2015, 07:57 AM
  #283  
D'sNuts
Registered User
iTrader: (5)
 
D'sNuts's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Redwood City, CA
Posts: 332
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by icer5160 View Post
The brake pedal sensor is the brown/black plastic one right?
This sensor needs to be twist locked. Push in and turn 90 degrees clockwise. If you flip a few pages back, you can find a link to a PDF DIY guide I made with step by step instructions.
-Icer
Thank you!
D'sNuts is offline  
Old 03-26-2016, 11:04 AM
  #284  
Qlitv
Registered User
iTrader: (2)
 
Join Date: Feb 2014
Location: florida
Posts: 15
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

So i got uprev tune last week and today i went to the shop after I installed switches and buttons to ask the tuner to switch ROM for one that has CC enable and he say that the car will need to be retuned (wich i would have to pay another $400) because he cant transfer the tune file from one ROM to the other.

Wich from what i read here it is possible or i misunderstand?
Qlitv is offline  
Old 03-27-2016, 05:00 PM
  #285  
ian99rt
Registered User
Thread Starter
iTrader: (12)
 
Join Date: Nov 2010
Location: Naples, FL
Posts: 704
Received 11 Likes on 8 Posts
Default

Originally Posted by Qlitv View Post
So i got uprev tune last week and today i went to the shop after I installed switches and buttons to ask the tuner to switch ROM for one that has CC enable and he say that the car will need to be retuned (wich i would have to pay another $400) because he cant transfer the tune file from one ROM to the other.

Wich from what i read here it is possible or i misunderstand?
Between my the EV10A (Base model), EV12A (Cruise Control), and EV12C (Later Cruise Control) Roms there was no notable difference when using the Rom Editor.

There was nothing done between the EV10A and EV12A Roms, just simply flash the ECU with the CC enabled rom.

As far as I see it the tuner is looking to charge you $400 for doing nothing but copy and pasting the few maps he modified.
ian99rt is offline  
Old 03-27-2016, 05:41 PM
  #286  
e30cabrio
Registered User
iTrader: (30)
 
Join Date: May 2010
Location: Hear
Posts: 37,161
Received 1,784 Likes on 1,342 Posts
Default

Originally Posted by Qlitv View Post
So i got uprev tune last week and today i went to the shop after I installed switches and buttons to ask the tuner to switch ROM for one that has CC enable and he say that the car will need to be retuned (wich i would have to pay another $400) because he cant transfer the tune file from one ROM to the other.

Wich from what i read here it is possible or i misunderstand?
Originally Posted by ian99rt View Post
Between my the EV10A (Base model), EV12A (Cruise Control), and EV12C (Later Cruise Control) Roms there was no notable difference when using the Rom Editor.

There was nothing done between the EV10A and EV12A Roms, just simply flash the ECU with the CC enabled rom.

As far as I see it the tuner is looking to charge you $400 for doing nothing but copy and pasting the few maps he modified.
qft my tuner wrote the cc file over my tune. Also has a tune gone up? I paid 300 for my first tune and 150 for follow ups.
e30cabrio is offline  
Old 03-27-2016, 05:50 PM
  #287  
Qlitv
Registered User
iTrader: (2)
 
Join Date: Feb 2014
Location: florida
Posts: 15
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by e30cabrio View Post
qft my tuner wrote the cc file over my tune. Also has a tune gone up? I paid 300 for my first tune and 150 for follow ups.
Did you lose that tune?

Where you from? Thats a good price!
Qlitv is offline  
Old 03-27-2016, 05:57 PM
  #288  
Qlitv
Registered User
iTrader: (2)
 
Join Date: Feb 2014
Location: florida
Posts: 15
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by ian99rt View Post
Between my the EV10A (Base model), EV12A (Cruise Control), and EV12C (Later Cruise Control) Roms there was no notable difference when using the Rom Editor.

There was nothing done between the EV10A and EV12A Roms, just simply flash the ECU with the CC enabled rom.

As far as I see it the tuner is looking to charge you $400 for doing nothing but copy and pasting the few maps he modified.
Thats what im thinking, he kept saying that you couldn't copy the tuned file from one ROM to the other and that a tune from zero had to be made
Qlitv is offline  
Old 03-27-2016, 06:03 PM
  #289  
e30cabrio
Registered User
iTrader: (30)
 
Join Date: May 2010
Location: Hear
Posts: 37,161
Received 1,784 Likes on 1,342 Posts
Default

Originally Posted by Qlitv View Post
Did you lose that tune?

Where you from? Thats a good price!
I am in Phoenix. My guy is the one that figured this out.
e30cabrio is offline  
Old 06-13-2016, 05:17 PM
  #290  
ianeberle
Registered User
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2016
Location: Sarasota, Florida
Posts: 56
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I'm getting my car tuned by a professional UpRev tuner on Thursday this week. I have already ordered a cruise-enabled steering wheel, the clutch sensor, and the brake sensor from eBay. The steering wheel will arrive on Wednesday, which is great, but the two switches won't be here until Friday - after my tuning appointment.

Will cruise control work with just the steering wheel attached, or is it a full circuit that requires both switches to be installed also? I want my tuner to install a cruise-enabled ROM before he tunes my car, and it would be nice to be able to test whether or not cruise control actually works before I leave his shop. Otherwise we'll just have to install the cruise-enabled ROM and I'll install the two switches later, praying it just works when everything is properly installed.
ianeberle is offline  
Old 06-15-2016, 10:38 AM
  #291  
ian99rt
Registered User
Thread Starter
iTrader: (12)
 
Join Date: Nov 2010
Location: Naples, FL
Posts: 704
Received 11 Likes on 8 Posts
Default

Originally Posted by ianeberle View Post
I'm getting my car tuned by a professional UpRev tuner on Thursday this week. I have already ordered a cruise-enabled steering wheel, the clutch sensor, and the brake sensor from eBay. The steering wheel will arrive on Wednesday, which is great, but the two switches won't be here until Friday - after my tuning appointment.

Will cruise control work with just the steering wheel attached, or is it a full circuit that requires both switches to be installed also? I want my tuner to install a cruise-enabled ROM before he tunes my car, and it would be nice to be able to test whether or not cruise control actually works before I leave his shop. Otherwise we'll just have to install the cruise-enabled ROM and I'll install the two switches later, praying it just works when everything is properly installed.
There is no difference in the steering wheels, only the switch panels are blanked out on the non cruise models.

Without the switches your simply going to trust it will work (which it should if he knows his ROMs).
ian99rt is offline  
Old 04-24-2017, 11:17 AM
  #292  
silver_350z
Registered User
 
silver_350z's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: DFW
Posts: 50
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Ok guys, so I literally read all 15 pages lol. I know 2 days worth of reading and trying to do at the same time. So here is what I've done to this point- I have both brake and clutch switches installed. Have the steering wheel column installed. Have an upgraded version cluster w/tune installed. I should be good Right, WRONG! Now 2 things, cruise control still isn't working- won't let me set mileage or anything at all. Now second, I know the cluster works because it was tested on another z w/cruise control. The cruise led light won't light up on my car when plug in but TCS and SLIP STAYS On. I know the solution on how to fix he TCS and slip but any suggestions with both my ISSUES. Can it be because the clutch and brake switch where plug wrong (I'm sure I did them right) or can it be the actual tune not being activated with the new rom! Any suggestions would be helpful. Help a Z brother out lol
silver_350z is offline  
Old 04-25-2017, 11:11 AM
  #293  
icer5160
Registered User
iTrader: (4)
 
Join Date: May 2010
Location: Mountain View, CA
Posts: 566
Received 75 Likes on 61 Posts
Default

Hey Silver,

It sounds like a ROM issue. If you tested the cluster and confirmed it works on another Z, yet the "Cruise" backlight doesn't light up when you hit the switch on the steering wheel in your Z, then these functions have not been properly enabled on your ECU.

Note I'm talking specifically about turning the "Cruise" listening function on and off, not setting/locking in the cruising speed.

Having the pedal switches properly installed is very important though, as I believe these complete the cruise circuitry. Similar to the door lock system, if you have one unplugged, it could break the whole system. But I would argue this should only be true when locking in a cruising speed/setting, not turning on the listening function, still I have not verified this through tests.

If you have the option to do so, I would test your pedal switches on another Z that is cruise enabled just to rule out those as the cause. But my money is on the ROM being the culprit.
Good Luck!
-Icer
icer5160 is offline  
Old 04-25-2017, 01:14 PM
  #294  
silver_350z
Registered User
 
silver_350z's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: DFW
Posts: 50
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Hey icer516,

Thank you again for replying and answering my questions. I will double check again with both my brake and clutch switch and maybe try it out on another 350z w/cruise. Got everything apart might as well test them out before I take it back to my Tuner. Thank you again and I'll keep everybody inform.for future Z owner
silver_350z is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Jambo016
New Owners
27
09-16-2016 01:08 PM
350Z Project X
Suspension
9
10-10-2015 09:23 AM
SharX59
VQ35HR
5
09-27-2015 09:23 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: DIY: 06+ Base with Cruise Control using Uprev + OEM Parts


Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: