Vortech complete kit not working properly help please - MY350Z.COM - Nissan 350Z and 370Z Forum Discussion

Go Back  MY350Z.COM - Nissan 350Z and 370Z Forum Discussion > 350Z Tech Area > Engine & Drivetrain > Forced Induction
Reload this Page >

Vortech complete kit not working properly help please

Notices
Forced Induction Turbochargers and Superchargers..Got Boost?

Vortech complete kit not working properly help please

Old 01-06-2019, 03:30 AM
  #1  
Alex350ZVortech
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Location: Athens
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Vortech complete kit not working properly help please


Hello guys,

New in this writing from Greece and i hope my topic is not too basic for you but i could use some help.

Bought the Vortech complete kit recently
Vortech V3 sc
Part number
4NZ218-050L

For my 350z 2005. Installed it all looked fine but there was always a lack of power so much that it almost felt like OEM. Ie the car is not with the ‘base’ case SS BOX box power its much less.( see attached)

Unfortunately i have tracked and driven the car since then but last week i decided to take it on a dyno (dynojet).

I am posting photos of the duno measurement which were hopeless at 246whp almost OEM. Boost pressure showed at 0,41 bar.

After doing my research here, with my mechanic and friends in the industry, i would like to post my questions and if you could please help me/guide me where to seek the solution.

-boost pressure seems ok (?). Should i be checking for boost leaks ? Or 0,41 bar looks healthy? Do you like the boost pressure graph?

- SS BOX code 5A001-354 timing control box 05,G35.

i am more than certain the issue comes from the box. I read some threads that people have been sent the wrong box altogether does the code above seems correct or have i been sent a box for the Infinity G35?

i have sent an email to my distributor, Vortech and SS abou this but any help will be appreciated.

if i find what is wrong will proceed either programminng further the box or maybe taking an uprev licence but i dont want to go through this before finding what is wrong first.


Last, do you think i may have damaged the engine this time? The car does have 2 gaps in power (can be seen in the graph) at around 3500rpm and at around 5000rpm. I am sorry also to say that lately it feels even with less power.

What should i check for possible engine problems or i am being too cautious.


Any help is appreciated.

With regards
Alex





Last edited by Alex350ZVortech; 01-06-2019 at 11:56 PM.
Alex350ZVortech is offline  
Old 01-07-2019, 02:23 PM
  #2  
OldManZ350
Registered User
iTrader: (23)
 
OldManZ350's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Florida
Posts: 2,103
Thanked 84 Times in 73 Posts
Default

Hi Alex,

Would like to help you, but there are NO Attachments.....

List all of your modifications, Details about Kit, Blower, etc.

1. Did you read AFR's on Dyno? This is a MUST

2. Do you have the Vortech Fuel System with the added Fuel Pump and FMU? Works just ok for a stock system

3. Your Boost is very Low for stock Kit. ,41 Bars is = to 5.94 psi, Stock kit should about 8 psi.
Also, Stock Kit will only give you about 320-330Whp with V2 or V3 Sci-Trim, the S-Trim would be more.

4. Basically only 2 thinks can cause Low Boost, assuming Blower is Good.

a. Belt Slip
b. Boost Leak
c. Both Together

TimRod (OldManZ350)

Last edited by OldManZ350; 01-09-2019 at 02:49 PM.
OldManZ350 is offline  
The Following User Says Thank You to OldManZ350 For This Useful Post:
BluestreamDE (01-12-2019)
Old 01-11-2019, 10:30 AM
  #3  
Alex350ZVortech
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Location: Athens
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default R4 logs


Sending you first 3 pictures from the logs we took. Highest boost pressure we saw was 5(!) psi at 6640rpm, so definitely something wrong there and 2psi at 4750rpm which should have been like 4psi.

also sending dyno measurements


3 next pictures are from stock vortech maps i found so difference can be told.

On the fuel map it seemed to be flat we saw only 10.0 readings nothing else any idea why?

Timing map we could not see at all why is that you think?

Any help is appreciated.


Last edited by Alex350ZVortech; 01-11-2019 at 01:10 PM.
Alex350ZVortech is offline  
Old 01-11-2019, 12:31 PM
  #4  
OldManZ350
Registered User
iTrader: (23)
 
OldManZ350's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Florida
Posts: 2,103
Thanked 84 Times in 73 Posts
Default

Alex, No Pic's?


Originally Posted by Alex350ZVortech View Post

Sending you first 3 pictures from the logs we took. Highest boost pressure we saw was 5(!) psi at 6640rpm, so definitely something wrong there and 2psi at 4750rpm which should have been like 4psi.

also sending dyno measurements


3 next pictures are from stock vortech maps i found so difference can be told.

On the fuel map it seemed to be flat we saw only 10.0 readings nothing else any idea why?

Timing map we could not see at all why is that you think?

Any help is appreciated.

OldManZ350 is offline  
Old 01-12-2019, 06:34 AM
  #5  
BluestreamDE
Pay it Forward
 
BluestreamDE's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Location: South Carolina
Posts: 1,220
Thanked 286 Times in 231 Posts
Default

No pictures, you didnt really answer Oldman's questions. We need to know your entire setup (Engine, exhaust, etc) to even get an idea on whats wrong. More than likely its belt slip.
BluestreamDE is offline  
Old 01-12-2019, 06:47 AM
  #6  
Alex350ZVortech
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Location: Athens
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Dear Oldman,

i am doing something wrong when sending attachments and you dont receive them.

Have asked the admin and waiting their reply sorry.

Let me see if i can send them one by one.

Today it has been very frustrating as i finally received a reply from Vortech too, saying that the SS box is NOT for European spec cars and it would not work.

So now i need to check if my car has been damaged too.

Let me see if i send this one correctly.
Alex350ZVortech is offline  
Old 01-12-2019, 10:33 AM
  #7  
OldManZ350
Registered User
iTrader: (23)
 
OldManZ350's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Florida
Posts: 2,103
Thanked 84 Times in 73 Posts
Default

This just a Disclaimer form VORTECH. They are kind of Asses in the support help. Split Second Box Works from MAF ( Mass Air Flow Sensor ) Voltage for AFR's, and Controls Ignition Timing Via intercepting Signal from Sensor to ECU.

https://splitsec.com/wp-content/uplo...ts/FTC1_ds.pdf



I'll pM you my email address, please do'n give it out, thanks



Originally Posted by Alex350ZVortech View Post
Dear Oldman,

i am doing something wrong when sending attachments and you dont receive them.

Have asked the admin and waiting their reply sorry.





Let me see if i can send them one by one.

Today it has been very frustrating as i finally received a reply from Vortech too, saying that the SS box is NOT for European spec cars and it would not work.

So now i need to check if my car has been damaged too.

Let me see if i send this one correctly.
OldManZ350 is offline  
Old 01-16-2019, 12:38 PM
  #8  
BluestreamDE
Pay it Forward
 
BluestreamDE's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Location: South Carolina
Posts: 1,220
Thanked 286 Times in 231 Posts
Default

Any update Alex?
BluestreamDE is offline  
Old 01-16-2019, 01:57 PM
  #9  
Alex350ZVortech
Registered User
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2019
Location: Athens
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi there.

Well never got a reply from the admin so havent been able to send you pics.

Tim has been a big help with pmessages.

Now update on the car.

Checked belt, is ok. Pressed the system and checked blow off valve was ok.

Took a compression off the cylinders and it was found fine.

The only thing we found was a very dirty air filter. Cleaned that the car feels like it gained 15hp.

So better havent noticed gaps in power, but of course the boost and perfromance is not there.

Will fit a wideband gauge next few days to see AFRs.

So, it seems its all in the bad tune until now. Vortech said its incompatible for European spec cars.

Thats where i stand right now.

Alex
Alex350ZVortech is offline  
Old 01-30-2019, 02:00 PM
  #10  
goatofrafin
Registered User
 
Join Date: Feb 2015
Location: Greece
Posts: 25
Thanked 9 Times in 5 Posts
Default

Hi Alex

I also have a 350Z RevUp and have a Rotrex C38/91 fitted. Send me a PM, I think I can help; this seems like a tuning issue...

PS: I live in Athens, Greece, we can hook up if you want!
goatofrafin is offline  
The Following User Says Thank You to goatofrafin For This Useful Post:
OldManZ350 (01-30-2019)
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
11DJ11
Maintenance & Repair
8
10-22-2016 06:13 AM
Romeo510
Maintenance & Repair
3
08-04-2009 08:32 PM
fran914
350Z Roadster
3
03-12-2009 01:59 PM
fairladyz33
Maintenance & Repair
1
07-25-2006 02:15 PM
zachcrosen
Forced Induction
9
04-04-2006 04:57 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Vortech complete kit not working properly help please


Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: