Notices

5AT to 6MT Swap INFO, ***, DIY, GUIDE Thread!

Old 04-11-2012, 01:51 PM
  #21  
DEMoLITIoN
Registered User
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2008
Location: 707
Posts: 201
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

waiting on a clutch. It will be here tomorrow.
DEMoLITIoN is offline  
Old 04-15-2012, 02:58 PM
  #22  
silvertouringz
Registered User
 
silvertouringz's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: SoCal
Posts: 648
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

BUMP
silvertouringz is offline  
Old 04-15-2012, 03:12 PM
  #23  
abushong504
Registered User
iTrader: (87)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Lexington, KY
Posts: 942
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Again nice. Anxious to see how you did the tranny tunnel.

We just cut out a bit of it and replaced a a spot with part of the tranny tunnel from the 6speed.

We didn't weld or anything, but just used epoxy and self-tapping screws.


Name:  cb2f9582.jpg
Views: 6853
Size:  84.0 KB
Name:  59eb606e.jpg
Views: 6978
Size:  98.2 KB
Name:  50c2a879.jpg
Views: 6850
Size:  69.2 KB

Underneath

Name:  aae12b53.jpg
Views: 6855
Size:  88.3 KB


Not trying to hijack either. Just trying to show other ways too! Let me know if you want me to remove the pics and I will.

Last edited by abushong504; 04-15-2012 at 03:14 PM.
abushong504 is offline  
Old 04-15-2012, 06:53 PM
  #24  
driftk1d
Registered User
iTrader: (14)
 
driftk1d's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Georgia
Posts: 1,876
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

i still need to get that piece to cover where i cut mine out. If any of you need wiring details I can help you out. I have pictures from my swap. its pretty much like a 240sx. you just need to jump one wire in order for the car to start. I still havent hooked up my reverse lights either lol.

Also, you dont need buy a manual transmission mount. The AT one works with a little modification. feel free to PM me with any questions.
driftk1d is offline  
Old 04-15-2012, 08:36 PM
  #25  
clarkah
Registered User
iTrader: (6)
 
Join Date: Oct 2011
Location: Fontana
Posts: 470
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by driftk1d View Post
i still need to get that piece to cover where i cut mine out. If any of you need wiring details I can help you out. I have pictures from my swap. its pretty much like a 240sx. you just need to jump one wire in order for the car to start. I still havent hooked up my reverse lights either lol.

Also, you dont need buy a manual transmission mount. The AT one works with a little modification. feel free to PM me with any questions.

You should share your photos!
clarkah is offline  
Old 04-16-2012, 08:12 AM
  #26  
DEMoLITIoN
Registered User
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2008
Location: 707
Posts: 201
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

Yea Guys!!! GREAT INFO. Feel free to post any pics you have. I will also include them in my guide if ok'd by you. @abushong504 - that way is legit. I don't have access to that part at the moment so all I did was cut mine.
DEMoLITIoN is offline  
Old 04-16-2012, 09:47 AM
  #27  
DEMoLITIoN
Registered User
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2008
Location: 707
Posts: 201
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

sorry double post

Last edited by DEMoLITIoN; 04-16-2012 at 09:52 AM.
DEMoLITIoN is offline  
Old 04-16-2012, 09:52 AM
  #28  
DEMoLITIoN
Registered User
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2008
Location: 707
Posts: 201
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

double post.
DEMoLITIoN is offline  
Old 04-18-2012, 07:35 AM
  #29  
shyun1250
Registered User
iTrader: (4)
 
Join Date: Jan 2012
Location: Vancouver BC/Blaine Washington
Posts: 542
Received 1 Like on 1 Post
Default

Great write up!

Any idea how much a manual tran will go for usually?
shyun1250 is offline  
Old 04-18-2012, 10:26 AM
  #30  
abushong504
Registered User
iTrader: (87)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Lexington, KY
Posts: 942
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I don't mind you using any of my pics at all man! Anything to help others out.

Here are a couple more during the process:

Clutch Pedal; had to make a template from the 6speed car since there was no stamp in mine.

Name:  9cb1af73.jpg
Views: 7015
Size:  94.9 KB

Drilling out spot for master cylinder, again no stamp or marking indications at all for location between MT/AT

Name:  b812e446.jpg
Views: 6822
Size:  78.4 KB

Can see the bottom center dash that surrounds the shift **** is different between MT/AT. Where my neffy wrap ends;

Name:  7b9694b8.jpg
Views: 6866
Size:  77.3 KB

Name:  9cbf6fda.jpg
Views: 6835
Size:  78.8 KB

We originally thought we were going to have to change the interior wiring harness which is why we took out most of the interior. We later realized that we did not have to.

Name:  ef6839cf.jpg
Views: 7488
Size:  71.7 KB

I also remember having an issue with the steering knuckle, but I cannot remember if it was due to the turbo kit or the swap.

And for kicks, the donor 6 speed car from arrival to final;

Name:  IMG_0363.jpg
Views: 6884
Size:  100.5 KB

Name:  IMG_0360.jpg
Views: 6896
Size:  100.1 KB

Name:  IMG_0361.jpg
Views: 6855
Size:  68.7 KB

Name:  37a943af.jpg
Views: 6871
Size:  88.2 KB

I thought I had a picture of the differences in the driveshaft just to show, but I cannot find it.

Again, hope this helps and I am willing to add any info to help as well!

I would say a CD009 tranny would run 600-1300 depending on new/used. But, it is pretty solid.

Total cost I think mostly depends on how much work you are able to do yourself. I would make a guess between 3-6K if you did not have a donor car with all the parts.
abushong504 is offline  
Old 04-18-2012, 11:44 AM
  #31  
DEMoLITIoN
Registered User
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Nov 2008
Location: 707
Posts: 201
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

In my area, The CD001 go for about $250 in good condition. I'm not really a fan of the internal slave cylinder.
DEMoLITIoN is offline  
Old 04-19-2012, 01:21 PM
  #32  
abushong504
Registered User
iTrader: (87)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Lexington, KY
Posts: 942
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

I see. If I were going for any sort of power, I would get nothing other than the CD009
abushong504 is offline  
Old 04-21-2012, 08:08 PM
  #33  
R350Zz33
Registered User
iTrader: (4)
 
R350Zz33's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: manorville ny
Posts: 1,907
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

full carbon turbo doner car? what was wrong with it
R350Zz33 is offline  
Old 05-01-2012, 09:16 AM
  #34  
silvertouringz
Registered User
 
silvertouringz's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: SoCal
Posts: 648
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

bump for pics
silvertouringz is offline  
Old 05-03-2012, 01:32 PM
  #35  
Resmarted
Registered User
iTrader: (2)
 
Join Date: Jul 2009
Location: ur face
Posts: 3,493
Received 63 Likes on 49 Posts
Default

Originally Posted by driftk1d View Post
i still need to get that piece to cover where i cut mine out. If any of you need wiring details I can help you out. I have pictures from my swap. its pretty much like a 240sx. you just need to jump one wire in order for the car to start. I still havent hooked up my reverse lights either lol.

Also, you dont need buy a manual transmission mount. The AT one works with a little modification. feel free to PM me with any questions.
Mind sending me those pics for the wiring?

@Ashton, glad I found this thread I was just about to text you in a few days asking if you could send me those pics again If you could give any tips on the template you used for the clutch pedal that would be great.
When I go back home (likely in a few weeks when I move back for the summer), I can take pics of the two different driveshafts. I'm going to be talking to the parts guy at the dealership to figure out what shifter assembly I need. (My cd009 didn't come with one). I'm pretty sure all the assemblies on the cd009 are the same but I'm not entirely sure.

When you guys replace that area in the tunnel, I assume that's so the car is a bit more sealed up? I could get away with just cutting it and still get the interior to button up? Or will the shifter trim be attached there?

This is probably one of the best threads on my350z I've seen for diy. About time. I was thinking I would slap one together after the car was done as best I could, but you guys got it down way better than I could.

Last edited by Resmarted; 05-03-2012 at 01:33 PM.
Resmarted is offline  
Old 05-06-2012, 02:15 AM
  #36  
silvertouringz
Registered User
 
silvertouringz's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: SoCal
Posts: 648
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

-if i keep my 5at ecu, and get a 6MT engine harness and flash my 5AT ecu with the uprev 6MT rom would that work?
-what about the bcm?
-by EFI harness u mean engine harness right?
-will i need the interior harness as well when i change my engine harness?

Last edited by silvertouringz; 05-06-2012 at 01:49 PM.
silvertouringz is offline  
Old 05-06-2012, 07:16 AM
  #37  
silvertouringz
Registered User
 
silvertouringz's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: SoCal
Posts: 648
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

double post

Last edited by silvertouringz; 05-06-2012 at 01:23 PM.
silvertouringz is offline  
Old 05-06-2012, 09:05 PM
  #38  
Resmarted
Registered User
iTrader: (2)
 
Join Date: Jul 2009
Location: ur face
Posts: 3,493
Received 63 Likes on 49 Posts
Default

Originally Posted by silvertouringz View Post
-if i keep my 5at ecu, and get a 6MT engine harness and flash my 5AT ecu with the uprev 6MT rom would that work?
-what about the bcm?
-by EFI harness u mean engine harness right?
-will i need the interior harness as well when i change my engine harness?
No.

Reflash means you keep your original harness and make a couple of modifications.
Harness swap means you get a full m/t harness short of the interior one which should be the same AND a 6m/t ecu.
Resmarted is offline  
Old 05-06-2012, 09:44 PM
  #39  
quiksilver38
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: Portland, OR
Posts: 2,338
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default

ssssssssiiiiiiiiiiicccccccckkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkky sicky nar nar!
quiksilver38 is offline  
Old 05-07-2012, 02:22 AM
  #40  
silvertouringz
Registered User
 
silvertouringz's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: SoCal
Posts: 648
Likes: 0
Received 2 Likes on 2 Posts
Default

Originally Posted by Resmarted View Post
No.

Reflash means you keep your original harness and make a couple of modifications.
Harness swap means you get a full m/t harness short of the interior one which should be the same AND a 6m/t ecu.
yea, i know what flash means. i am familiar with the 350z in a very advanced way, but my question is that would it work if i get a 6mt engine harness and KEEP the 5AT ecu and flash it?
silvertouringz is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 5AT to 6MT Swap INFO, ***, DIY, GUIDE Thread!


Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: